Народното събрание прие проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.  От

...
Народното събрание прие проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. 
От
Коментари Харесай

Окончателно: Народното събрание прие бюджета на НЗОК за 2022 |

Народното събрание одобри проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. 

От 149 дали своят вот народни представители 136 бяха " за ", 12 - " срещу ", а един гласоподава " въздържал се ". От ГЕРБ и " Възраждане " не поддържаха законопроекта по време на гласуването. 

Какво планува новият бюджет на НЗОК? 

Бюджетът на здравната каса за 2022 година е 6,5 милиарда лв., което е нарастване с към 13% по отношение на предходната година. Разходната част е с 604 милиона лв. по-висока.

В бюджета са заложени здравноосигурителни доходи с 697 милиона лв. повече по отношение на 2021 година

Средствата за здравноосигурителни заплащания за 2022 година са в размер на 5,6 милиарда лв. - с включените средства за медицинския личен състав, което съставлява нарастване с 560 милиона лв. по отношение на миналата година. 

От здравноосигурителните вноски сe чака да постъпят 3,7 милиона лв., или 433 милиона лв. повече от 2021 година От прехвърляния за здравно обезпечаване от централния бюджет ще постъпят 2 милиарда лв., или с 263 милиона лв. повече от предходната година.

С приемането на законопроекта на второ четене отпада текстът, съгласно който скъпоструващите медикаменти за домашно лекуване ще се дефинират от Надзорния съвет на касата по лист, препоръчан от нейния шеф.

Последни оферти по време на дебатите

Според някогашния здравен министър Костадин Ангелов главната цел на ръководещите за висококвалифицирани лекари в дребните обитаеми места, записана в съдружното съглашение, не може да бъде реализирана.

Той твърди, че увеличеният бюджет за болнична помощ ще покрие инфлацията, само че лечебните заведения ще останат недофинансирани. " Допълнителните 100 милиона лв., за които настояваме от ГЕРБ, ще дадат глътка въздух за лечебните заведения ", сподели Костадин Ангелов. 

Бившият изпълнителен шеф на " Пирогов " и народен представител от ГЕРБ Асен Балтов съобщи, че в случай че хоспитализациите не се понижат, ръководещите няма да могат да компенсират инфлацията, която към този момент е 9,1%, а около събитията към Украйна е доста евентуално да се усили.

Според Елена Гунчева от " Възраждане " най-бедните ще бъдат най-ощетени в бюджета на НЗОК. Тя изиска повече средства за протези за пенсионерите. По думите ѝ желаните средства са 6 милиона лв., а това ще разреши на към 30 000 души да се хранят. 

Предложенията на опозицията за промени в законопроекта не бяха признати. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР